În urma rugăminților unora de a face un rezumat al ereziei “Evangheliei Sociale”(Social Gospel), regăsita în articolele din ultimii ani ai site-ului Orthodox Australia (orthodoxaustralia.org), încerc în rândurile următoare să redau succint câteva idei care să pună în context și să explice această nouă și ultimă erezie.

Această erezie a fost bine sintetizată în scrierile părinților Serafim Rose și Herman Podmoshenski de la Mănăstirea Platina, urmași spirituali ai părinților de la Mănăstirea Optina a cărei linie au continuat-o. După cum unii știu, dar poate majoritatea nu au aflat, multe din lucrările acestor doi sfințiți părinți au fost cenzurate, cărți editate în ediții ulterioare, paragrafe scoase etc, ca să nu mai amintim lupta acerbă de discreditare și calomniere a lor și modul suspicios al morții la doar 47 de ani a Părintelui Serafim Rose, în urma unei afecțiuni rapide și acute la stomac, care are mai mult trăsăturile unei otrăviri, cât și a înscenărilor calomnioase de pedofilie și alte acuzații la adresa Părintelui Herman (Gherman) care nu au fost dovedite în instanță niciodată. De altfel, acești părinți au suferit așa cum au suferit toți ceilalți predecesori și duhovnici ai lor, incluzând aici și pe Sfântul Ioan Maximovici.

Una dintre lucrările cele mai importante, dar cu care s-a dus și cea mai înverșunată luptă(mai ales din interiorul Bisericii) de a nu vedea niciodată lumina zilei, a fost cursul “Orthodox Survival Course”(sau cursul de supraviețuire ortodoxă) pe care acești doi părinți l-au ținut timp de câțiva ani(în anii 70) la mănăstire la Platina. Pe timpul verii, mulți pelerini din toată lumea veneau din toate colțurile lumii să audă și să vadă despre ceea ce se dusese repede vestea. Acest curs a fost publicat în anii mai recenți pe site-ul mai sus amintit în categoria “Ennobling Literature”. Cu această ocazie lansez și invitatia celor care doresc a ajuta cu traducerea lui în românește să o facă spre folosul dreptcredincioșilor noștri români.

Pe baza acestei comori ascunse și a multor dintre scrisorile cenzurate și nepublicate decât recent a celor doi părinți, misiunea ortodoxă Orthodox Australia a încercat să pună cap la cap această moștenire spirituală cu evenimentele recente din lume și să pună în lumină o viziune de ansamblu și să dea un sens acestora.

Sunt multe elemente pe care ar trebui să le includ, pe măsura ce îmi vin în minte și în urma revizitării unora din articole, voi actualiza această postare.
Am să încerc să prezint succint principalele idei.

Erezia “Social Gospel” (sau Evanghelia Sociala) pleacă de la premisa că menirea Bisericii este nu aceea de a popovădui cuvântul lui Dumnezeu ci de a deveni un participant activ la scopul eradicării din societate a tuturor problemelor, nedreptăților, bolilor, suferințelor etc, devenind astfel o biserică umanistă, o intruchipare a idealurilor umaniste.

Este binecunoscut în învățătura Ortodoxă că nedreptatea, fărădelegea, sărăcia, lipsurile, bolile etc sunt cauza naturii decăzute a omului și a păcatului. Dumnezeu îngăduie fiecaruia dintre noi, mai mult sau mai puțin, după dreapta Sa socoteală, ca fiecare să avem o cruce de dus în viață, iar această Cruce este cupa suferințelor pe care trebuie să le îndurăm spre a ne mântui. Așadar aceste suferințe sunt parte din planul lui Dumnezeu de mântuire a fiecărui om în parte, și spun în parte pentru că e foarte important, deoarece se încearcă a se împinge în față un fel de mântuire “colectivă”.

Ce încearcă această erezie să aducă nou este să își propună ca să lupte pentru eradicarea tuturor acestor suferințe din societate și din viața fiecăruia, adică să înlăture însăși pârghia mântuirii lăsată nouă de Hristos, pentru ca în final să se ajungă la societatea perfectă aici pe pământ, fără nedreptate, fără fărădelege, fără sărăcie, fără boli, fără suferință, adica fără de Cruce! Aceste deziderate nu sunt vorbe în vânt ci puncte cheie incluse în Documentul 3 al Sinodului(tâlhăresc-ecumenist) din Creta, în special în sectiunea “F: Misiunea Bisericii Ortodoxe ca mărturie de dragoste în slujire” (http://basilica.ro/sfantul-si-marele-sinod-misiunea-bisericii-in-lumea-contemporana-document-final/).

Este imposibil să nu observăm limbajul caracteristic comunist foarte asemănător cu cel cu care am fost obișnuiți și pe vremea regimului de tristă amintire, însă de data aceasta aceste deziderate utopice apar în documentul oficial al Bisericii și devin parte din învățătura sa, o doctrină care nu a existat până astăzi în Biserică, o învățătură nouă și care va trebui propovaduita! Oridinele de propovăduire vor veni de sus. Ce este interesant este că aceleași puncte și obiective se regăsesc în mare parte pe agenda Națiunilor Unite, sub numele de Agenda 2030 (sau agenda 21 cum este ea cunoscută cu un nume mai vechi). Dacă vechii comuniști ne vorbeau de “exploatarea omului de către om” ca deziderat principal pentru motivul de a aduce o nouă formă de dreptate socială, acum au schimbat puțin cuvintele, au adăugat și câteva cuvinte duhovnicești și cu referire la credință, și ne-au prezentat o formă îmbunătățită a aceluiași manifest.

Într-una din scrisori(numărul 78 pe site-ul orthodoxaustralia.org) Părintele Serafim scria profetic aceastea:
http://orthodoxaustralia.org/…/letters-of-fr-seraphim-rose…/

”Dar cu comuniștii, ținta este mai adâncă: în final, să distrugă complet Biserica, folosindu-se de înșiși ierarhii Bisericii(când este posibil) ca agenți infiltrați ai acestui plan; și, spre sfârșitul planului, să se folosească de Biserică să apere comunismul în lume și în Occident și să propovăduiască un „Creștinism comunist” care pregătește ideologic calea pentru viitorul triumf al comunismului mondial, nu doar ca regim politic universal, dar și ca tiranie ideologică și pseudo-religioasă.
Pentru a ne da seama de acest lucru, trebuie să ne dăm seama ce este comunismul: nu doar un regim politic nebun după putere, ci un sistem ideologic-religios a cărui
țintă este să dărâme și să înlocuiască toate celelalte sisteme, mai ales Creștinismul.”

Este foarte greu să nu observam că de fapt acest document (Misiunea Bisericii în Lumea Contemporană) este chiar materializarea acestei profeții. Biserica cea Orthodoxă a lui Hristos ne învață că lucrarea mântuitoare a omului este una tainică, individuală, ce acționează asupra fiecărui suflet în parte prin participarea la Sfintele Taine. Noua doctrină însă învață că lucrarea mântuitoare trebuie de acum să conțină, pe lângă tainele bisericești (care se fac individual), și un element „social” nou, la care neparticipând înseamnă excluderea din Biserică prin nerespectarea hotărârilor sinodale. Asistăm deci la apariția unui nou concept, acela de „mântuire colectivă” (sau collective salvation).

După cum este arătat și în Orthodox Survival Course(Cursul ortodox de supraviețuire), vechii comuniști, văzând că experiența de ateizare marxistă a eșuat, vor încerca să o facă din nou într-un context spiritualizat, în care Biserica mărturisitoare a lui Hristos să devină parte implicată, aservită acestui nou sistem. Însă ca această lucrare satanică să reușească, trebuie adus în prim plan și un duh, un spirit catalizator, care să imbolde lumea la a participa în această mișcare. Acesta e spiritul harismatic, descris perfect în lucrările Părintelui Serafim Rose, care este de fapt același spirit care a luat cu asalt „creștinătatea” Vestică încă de la momentul schismei de Ortodoxie, și care a ajuns să prolifereze cel mai evident la protestanții de azi. Primele elemente ale acestui spirit harismatic poate fi observat la Francis de Assisi, la care regăsim și prima formă a ereziei “Evanghelia Socială”(Social Gospel). În scrierile papistașe(spunându-li-se greșit „catolice”) găsim multe referințe la motivul pentru care el a început să predice prima formă a acestei erezii numită “Bucuria sărăciei”(The Joy of Poverty). Adică un fel de promovare socială a ideii de sărăcie ca un fenomen social ca mod de mântuire socială, făcută nu în spiritul Sfinților Părinți care făceau acest lucru în mod tainic și individual prin renunțarea la lumea aceasta deșartă și unirea cu Dumnezeu, ci cu scopul de a arăta „că nu trebuie să fie nimeni mai sărac decât el”(Francis de Assisi), dacă ar fi să cităm direct de la sursă. Scopul e evident de a crea un efect social în masă și nu o mântuire individuală.

Deci se poate vedea deja acest spirit harismatic care îl imboldă pe om să facă tot felul de “acte de smerenie” nu pentru slava lui Dumnezeu, ci spre slava proprie, ca omul să fie slăvit și luat ca exemplu de societate. Acest spirit harismatic este peste tot în Occident și a pătruns deja și în țările Ortodoxe. Spre exemplu astăzi auzi peste tot de oameni care înconjoară bisericile pe coate și în genunchi în văzul tuturor și cum astfel de practici se răspândesc tot mai mult. Din nou Francis de Assisi poate fi considerat fondatorul acestor practici prin celebra sa “dovadă de smerenie” în care îl punea pe ucenicul său să-l lege de gât cu o funie și să-l târâie prin piețe biciuindu-l, arâtând lumii cât de păcătos este. Acestea nu sunt decât elemente ale acestei erezii “Evanghelia Socială” de care vorbeam mai devreme. Observăm deci că lucrarea mântuitoare se mută din planul tainic, individual, în cel colectiv, social!

De atunci însă creștinătatea vestică “a evoluat” cu mult înspre rău, și ajutată de știință, această pervertire a ajuns să devină unealta Antihristului care se pregătește să apară. Acest Antihrist va veni ca “tatăl tuturor harismaticilor”, pentru că va forța toată lumea să facă toată fapta bună la vedere, iar această erezie “Social Gospel” este ultima etapă pregătitoare, și este și scopul ereziei ecumeniste de până acum, pentru că scopul a fost să adune toată lumea creștină în jurul acestei noi erezii mai mare și mai puternică, erezia “Social Gospel”.

Elementele definitorii și termenii vehiculați ale acestei erezii de azi sunt “social justice” (dreptate socială), “financial or economic justice” (dreptatea financiară și economică - adica tot comunismul definit cu alte cuvinte, lupta de clasă și înlăturarea exploatării săracilor de către bogați), “climate justice”, “religious justice” etc.

Când ne uităm împrejur, fiecare din aceste elemente au dus la crearea unei mișcări de mobilizare generală în numele dreptății. Cred că deja devine evident faptul că de fapt toate problemele omenirii de azi sunt create artificial de un grup de “elite”, pusă să distrugă omenirea și să aducă Noua Ordine Mondială. Ei sunt cei care crează și finanțează toate revoltele și problemele sociale (inclusiv ISIS), ei au creat acest sistem financiar atât de corupt și care va colapsa (iar mișcarea de mobilizare împotriva bancherilor nu a lipsit să apară: Occupy Wall Street), ei modifică și vremea ca să ne împingă pe noi să acceptăm acest nou sistem de valori comuniste definit de Agenda 21, ei împing pe plan politic căsătoriile homosexuale, legalizarea avortului etc. Toate acestea au rolul de a mobiliza toate religiile, toate clasele sociale în această mișcare de “dreptate socială”, de unire a tuturor în ciuda diferențelor doctrinare, într-un front comun de luptă împotriva inegalității și corupției, pentru că nu este nicio religie care să nu denunțe asemenea practici, toate sunt împotriva lor.

Vă amintiți probabil în Scriptură, în Apocalipsă, cum că “Antihristul va face semne mari pe pământ”, chiar “și foc să coboare din cer” în încercarea sa turbată de a subjuga omenirea bestiei Apocalipsei (comunismului). Uitati-vă și voi ce nenorociri se văd doar dacă ne uităm la schimbările climatice. Acum vreo 3-4 luni au fost știri, în presă cum că a fost o furtună cu fulgere fără nori prin Franța și prin Germania, fulgere din senin coborând ca focul din cer … Toată această propagandă a schimbării climatice este tot datorită puterii satanei, care prin stiință, în ziua de azi poate modifica vremea, poate aduce secete, poate aduce chiar și ploi distrugătoare. Toate acestea sunt făcute ca să ne sperie și să ne forțeze să ne închinăm bestiei.

Nu cred că este cazul să mai amintesc (ca parte a programului “religious justice” amintit mai sus) cum suntem toti împinși spre o religie politic corectă și fără discriminare, inclusiv față de musulmani.

Deci vedeți, dragii mei, cum pe absolut toate planurile, încercările la care e supusă omenirea astazi devin tot mai grele. Va urma și razboiul, dar întâi vine colapsul financiar, așa spun profețiile …

În a înșela lumea, ei încearcă să creeze și un fals antihrist, astfel că cel ce vine după acest fals antihrist, să vină ca un “eliberator” de sub tirania acestui fals antihrist, și ca atare lumea să-l primească ca pe mesia! Acest adevărat antihrist, va aduce bunastarea generala, dreptatea universală, pedepsirea publică a tuturor elitelor și lucrătorilor fărădelegii, va fi cel pe care Dostoievski îl numea “Marele Inchizitor”. Vedem deci cum această nouă erezie este menită să pregatească tronul adevăratului antihrist.

Falsul antihrist va fi conducătorul a ceea ce astăzi presa încearcă să ne prezinte ca fiind “Noua Ordine Mondială”, acel regim de opresare și persecuție a tuturor indiferent de religie, facută tot spre scopul forțării unirii lor, sistem care va avea un dictator la putere. Pe acest dictator lumea îl va considera ca fiind antihristul, dar nu va fi. Va fi, fie conducătorul noului imperiu islamic ce se va ridica pe fondul căderii vestului, dar poate fi și un nou Hitler ce vine din vest.

Adevăratul antihrist va veni ca urmare a revoltei generale, a ultimei revoluții, celei pentru “dreptate socială”, pentru că de acum înainte situatia se va înrăutății tot mai mult, Vestul va intra în colaps financiar iar necazurile vor deveni de nesuportat. Prin aceste teribile încercări, satana speră să coalizeze pe toti, de la mic la mare, pentru marea dreptate sociala și instaurarea paradisului pe pământ!

Ar trebui amintit că în prelegerea istorică a primului papă catolic din istorie ce s-a adresat Congresului American și Adunării Națiunilor Unite în septembrie 2015, papa Francis a prezentat și a promovat exact aceleași obiective de justiție și dreptate globală.

Iată dragi frați întru Hristos cum în acest fel au ajuns idealurile comunismului spiritualizat să fie propovăduit lumii întregi…
În cursul Orthodox Survival Course, se arată clar că Revoluția Franceză a fost începutul mișcărilor sociale și de răsturnare a rânduielilor lăsate de Dumnezeu pe pământ, eliminarea tuturor monarhiilor creștine, și a instaurării unei noi ordini sociale și politice, mișcare ce se va termina cu revoluția ce-l va întroniza pe Antihrist. Aceasta va fi ultima revoluție.

“Libertate, Egalitate, Fraternitate” se strigă încă odată, însă de această dată chiar din interiorul Bisericii lui Hristos!

(sursa in romaneste)
(varianta in engleza)

(Cât despre Sfintele Taine, unul din cei care corectează/postează pe acest site care scrie și aceste rânduri, nu mai are parte de ele din moment ce nu are cum să ajungă la vreun preot nepomenitori care nici să nu fie căzut in vreo extremă, și cred că nu sunt singurul. Părintele Rafail Berestov, cel mai mare luptător la ora actuală împotriva ecumenismului, pomenirii ereticilor și globalizării spune că vom rezista în îngrădirea de erezie și aruncarea actelor antihristice pline de 666 doar prin Rugăciunea lui Iisus.
”Cel ca Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui…Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit, să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veți cere în numele Meu.”(Ioan 14, 21; 15, 16)