Au fost aruncate niște bețe în roate serioase în lucrările sinodului eretic ce va urma. Dacă asta va duce la altă amânare sau adunarea va merge în continuare fără Georgia rămâne de văzut. Patriarhul Ilia al II-lea, în vârstă de 83 de ani, are o postură puternica și clară și toate rugăciunile noastre sunt cu el și clerul lui. Să le dea Dumnezeu înțelepciune și putere în a-și menține poziția.

http://www.pravoslavie.ru/english/90950.htm

Video: Biserica Ortodoxă Georgiană refuză documentele ecumeniste elaborate pentru Marele Sinod, 2016.

În sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Apostolice Georgiene ținută pe 16 februarie, 2016, Preafericirea Sa Ilia II, patriarhul Tbilisiei și a întregii Georgii a anunțat că Sinodul Bisericii Georgiene refuză documentul Relația Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine care a fost pregătit pentru viitorul Sinod Pan-Ortodox care va fii ținut la Creta, în iunie 2016.

Biserica Georgiană s-a mai plâns și de alte documente.

“Sfântul și Marele Sinod va fi ținut în iunie 2016…Biserica noastră va păstra calendarul iulian…Biserica noastră a fost, este și va fi apărătoare Ortodoxiei. Biserica Ortodoxă Georgiană respinge documentul ecumenist elaborat pentru Marele Sinod. Biserica noastră este cea care a salvat poporul nostru. În viitor, Biserica noastră va fi apărătoarea Ortodoxiei.”

Opoziția față de sinod pare să crească și tot mai mulți episcopi se ridică împotriva lui. Episcopul Longhin Mihail Jar de Bănceni și-a făcut poziția cunoscută.

http://www.atitudini.com/2016/02/p-s-longhin-impotriva-sinodului-panortodox-nu-recunoastem-acest-sobor-al-faradelegii-care-va-aduce-dezbinare-in-biserica/

Notă: Despre poziția ortodoxă din 2016 a Patriarhului Ilia al II-lea nu știu cât s-a mai păstrat din ea la întâlnirea Preafericii Sale cu Papa Francis.

http://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/1459/papa-francisc-primit-%C3%AEn-georgia-cu-indiferen%C8%9B%C4%83

Totuși, Patriarhul a avut mai multe afirmații ortodoxe, mai ales despre cele legate de rugăciunile în comun și că ”unitatea noastră este în adevărata credință” și nu în altceva.

Cât despre ÎPS Longhin, el mărturisește că e împotriva Sinodului din Creta și a ecumenismului dar din păcate se contrazice grav pomenindu-l pe Onufrie și primind hirotonire de la el la treapta de Înaltpreasfințit, și se știe că Onufrie se roagă cu ereticii și păgânii și nici nu s-a pronunțat împotriva Sinodului din Creta.
Prin pomenirea lui la slujbe ÎPS Longhin intră sub anathema ROCOR care zice:

„…acelora ce [în mod] conștient sunt în comuniune cu acești mai înainte pomeniți eretici [ecumeniștii, sectele, denominațiunile și religiile]… A N A T H E M A.”